Plugin, inlägg, sidor, navigeringsmenyer. När ett företag eller privatperson bestämt sig för att det är dags att köpa en ny hemsida kommer det dyka upp massvis med termer och funktioner som man aldrig hört talas om. Denna vecka ska vi förklara lite mer om plugins på WordPress, varför det finns och vilka du kan komma i kontakt med.

Ett annat ord för plugin är tillägg. WordPress-plugins är små program som du installerar på din hemsida. Dessa tillägg gör det enkelt att lägga till nya funktioner på din hemsida utan att du behöver kunna programmera.

Ett stort antal av alla plugins som finns på WordPress är gratis att installera, men det finns även “Premium-tillägg”. Ibland kan installationen av ett nytt tillägg skapa problem på sidan, så man behöver vara noga med vilka man väljer att installera.

Jag brukar tala om två olika typer av tillägg: externa och interna. Vi går igenom dessa i mer detalj nedanför.  

Interna och externa WordPress plugins

En anledning att Red Capes IT främst arbetar med publiceringsverktyget WordPress är att det blir lättare för våra kunder att redigera hemsidans innehåll. Och det blir ännu smidigare med plugins.

Interna plugins är de tillägg som inte syns för din hemsidas besökare. De finns i “backend”-delen av hemsidan. Många av dessa tillägg gör det enklare för dig att navigera i hemsidans adminläge.

Ett exempel på, kanske det vanligaste, interna pluginet är Yoast SEO. Yoast SEO är nästan ett måste att ha på alla hemsidor. Pluginet hjälper dig att optimera dina sidor och inlägg efter specifika sökord, samtidigt som den på ett användarvänligt sätt utbildar dig i bra vanor.

Externa plugins kan vara bra för att göra att det går smidigare att lägga till nya funktioner på hemsidan som dina användare faktiskt kan se.

Det är till exempel vanligt att lägga till kontaktformulär via plugins. Det finns nämligen ingen anledning till att skriva samma kod igen.

På Red Capes IT älskar vi WordPress och dess otaliga antal möjligheter att skapa snabba, snygga och smidiga hemsidor.

Kontakta oss på Red Capes IT för att ta reda på hur vi kan hjälpa er.

Jesper Lindahl

Jesper är marknadsstrateg och expert på Google Analytics samt Google Ads. Han jobbar även med att ta fram grymt content åt Red Capes!