Veckans artikel handlar om teman i WordPress. Ett WordPress-tema är till viss del detsamma som din hemsidas utseende. Mer konkret så är temat en samling av sidmallar och stylesheets som bestämmer hur din hemsida ska se ut och struktureras.

Webbyråer skapar oftast unika teman, anpassade efter kundens behov och design. Varje tema innehåller olika utseenden, strukturer och funktioner. Teman kan också vara uppbyggda för att fungera olika under huven på sidan.

Ska sidorna kunna anpassas helt av kunden med block i Gutenberg eller ska strukturen vara mer fast och bestämd? Det bestäms medan vi skapar ett tema och beror helt på kundens behov.

Anpassa ett tema efter din design

Standardtemat i WordPress är i skrivande stund ”Twenty Ninteen”. I det temat tillåts du själv bygga upp sidornas struktur med Gutenberg. Det kan vara skoj för den insatta, men ibland skrämmande och tidskrävande.

Det enklaste sättet att ändra hemsidans utseende, eller tema, utan att koda är genom plugins. Då får man se till att välja plugin som har högt betyg. Men var försiktig: desto fler plugin du använder, desto större risk är det att det blir problem.

Kan du koda? Grymt! Gå till Utseende > Temaredigareren och modifiera det du behöver. Följ bästa praxis och se till att ha en back-up redo.

 Unik, Premium eller Gratis? Vad ska jag välja?!

Vad din hemsida behöver beror på vem du är och vad du ska göra med hemsidan.

Är du ett större företag, eller ett företag med flera anställda? Då är ett eget, unikt tema det som passar bäst. Det går att designa från grunden med er grafiska profil i åtanke. En unik UX (användarupplevelse) skapas och anpassas för att era besökare ska bete sig som ni vill. Det blir en helt ny och egen hemsida.

Restauranger, mindre företag, frilansare eller start-ups kanske inte vill satsa de pengarna som krävs för en helt ny hemsida. Då är Premium-teman utmärkta. På Red Capes har vi tagit fram tjänsten Big Bang Web, där vi hjälper er bygga en ny hemsida efter er grafiska profil. Ni får då även kvalitativ hosting, videoguider och Google Analytics.

Om du är en privatperson som vill ha en klassisk blogg är det onödigt för dig att betala extra. Kolla igenom WordPress katalog, vraka och välj det du känner för.

Behöver du en ny hemsida? Kontakta oss på team@redcapes.se för att ta reda på mer om hur vi kan hjälpa er.

Jesper Lindahl

Jesper är marknadsstrateg och expert på Google Analytics samt Google Ads. Han jobbar även med att ta fram grymt content åt Red Capes!