Tittar du på andras bilder och tänker att ”oj, sådär vill jag också kunna fotografera?”. Det kan du förmodligen göra! Många gånger handlar fotografering om att hitta sätt att lura hjärnan till att tro att något ser bättre ut än vad det kanske faktiskt gör – eller att få hjärnan att se något som den tidigare inte upptäckt!

Här kommer 6 tips som både underlättar och förbättrar ditt fotograferande!

1. Tänk på vinklarna

Vinklar, vinklar, vinklar. Världen är full av vinklar! Men hur viktigt är det egentligen att vara medveten om vinklar när du fotograferar? Jätteviktigt skulle vi säga. Det gäller både när du fotar porträtt och när du fotar landskap.

Vid landskapsfotografering är den horisontella vinkeln kanske den viktigaste – det är få gånger ditt motiv enbart är vertikalt. Här gäller det alltså att försöka fota så rakt som möjligt. Har du en nyare systemkamera finns det ofta vattenpass som visar hur rakt du håller kameran, du kan dessutom sätta upp ett rutnät i sökaren som du anpassar dina vinklar efter. Detsamma gäller för fotografering med telefonen! Om bilden trots allt skulle bli sne, så kan du såklart ändra detta när du redigerar bilden.

2. Ge bilden en riktning

När du fotar, återigen både porträtt och landskap, så är det bra att försöka få till en naturlig rörelse i bilden. En naturlig men statisk rörelse lurar hjärnan att följa bilden på ett sätt som ofta uppfattas estetiskt tilltalande. Rörelsen är alltså inte att en fysisk person rör på sig, utan snarare att ögat kan följa ett objekt genom bilden – det bidrar till både djup och avgränsning.

Ett enkelt och beprövat sätt att använda sig av detta är att fota gångbanor som rör sig genom bilden. På så sätt förstår betraktaren vad i bilden hen ska fokusera på, och bilden blir genast mer intressant.

3. Naturligt ljus är guld

Naturligt ljus – det går inte att säga för många gånger! Naturligt ljus kan vara det bästa redskapet vi som fotografer har. Alla ljus är bra ljus om du använder det på rätt sätt. Direkt solljus bör undvikas vid porträttfotografering, en mulen dag kan därför vara en perfekt dag för nya bilder på kontorskollegorna.

När det kommer till ljus behöver vi experimentera – vad ska jag fota, och när kan det passa bäst? Vi rekommenderar att alltid ta några testbilder i tänkt miljö och ljussättning innan fotograferingen faktiskt sker. Fördelen med naturligt ljus är att det oftast blir hundra gånger bättre, men också att du slipper bära med dig blixtrar och reflexskärmar hit och dit (en reflexskärm kan dock vara bra att ha när du fotar i naturligt ljus!). Nackdelen är att du inte kan få till samma ljussättning på alla bilder om du exempelvis fotar en produktserie.

4. Fota personer – håll koll på skuggorna!

Vill du bli bättre på att ta porträttfoton? Tänk då på att hålla koll på dina skuggor! När det kommer till porträttfotografering vill vi inte ha skuggor i ansiktet, de kan framhäva olika oönskade drag, skapa mörka ringar under ögonen, ge ett tröttare intryck och så vidare. Istället vill vi ha ljuset så personen i fråga framhävs! Man bör se reflektion av ljus i ögonen på personen du fotograferar – snarare än ringar under ögonen. Det är varken schysst mot personen i porträttet, eller dig.

Vill du också göra ett snabbt ljus-test? Ta en bild framför ett fönster och en i ett rum där ljuset kommer direkt ovanifrån. Då får du två rätt tydliga exempel på hur stor skillnad ljussättning och oönskade skuggor gör!

5. Prova annorlunda sätt att fånga ditt motiv

Oavsett vad du fotograferar är nya sätt att framställa ett motiv alltid intressant. Ibland är den klassiska ”motivet i mitten”-regeln perfekt. Ibland är den totalt onödig. Prova att sätta ditt motiv längst ner i bild, eller varför inte i övre kant till höger? På så sätt kan du skapa intressanta, roliga och inspirerande bilder trots att motivet i sig har fotats i flera hundra år.

6. Kopiera andra!

Ja, varför inte? Har någon annan tagit en bild med en intressant inramning? Försök att göra det själv! Med det sagt ska du inte sno idéer rakt av, men att däremot testa och utmana dig själv genom att prova saker andra fotografer gör – det kan du lära dig mycket på. Ofta väcker det nya tankar och idéer kring vad som uppfattas snyggt, och det kan på sikt göra att du får till den där pang-bilden som du så länge velat ta!