Del 1 av 4

Strax före sommaren hade vi en ny kund som kom till oss med två saker; en befintlig webbplats och en massa problem. Vi är vana vid detta förfarande och tog oss an uppdraget med stark entusiasm – bygga och undersöka webb är det roligaste vi vet!

Vi började med att utföra en granskning av webbplatsen för att avgöra hur vi kunde utföra förbättringar av, design, funktionalitet, User Experience eller en kombination av alla tre. Vid det här tillfället stod en sak ovanför allt annat;

Webbplatsens stora storlek. Denna hemsida var enorm. Kunden behövde optimera.

Även om webbplatsen i det här exemplet var anmärkningsvärt stor är det inte alls ovanligt att se webbplatser som är större än de borde vara, så jag tänkte det skulle vara värt att skriva ett litet blogginlägg om hur man hanterar en stor (eller ”större än nödvändigt”) WordPress-webbplats.

Först och främst.

Du bör aldrig genomföra förändringar, såsom installera plugins eller klistra in kodstycken du hittat på nätet  utan att först ta en säkerhetskopia. Om denna regel inte redan borrats i ditt huvud som ett väl inövat mantra, se till att borra in det nu och sedan säkerställa att en säkerhetskopia finns innan du fortsätter.

En säkerhetskopia är viktig att ta av många orsaker. Till exempel om du tar bort filer eller mappar. När du genomför förändringar och

inser att du aldrig borde ha raderat den specifika mappen trots allt och du sitter där utan en säkerhetskopia … då vill du hoppa ut genom fönstret. Tro mig, vi har varit där!

Du behöver FTP-åtkomst för att ta säkerhetskopior och utföra några av följande steg. Om du inte redan har en FTP-klient installerad rekommenderar jag FileZilla (för både PC och Mac). Självklart, om du inte är bekväm med att genomföra förändringar själv, rekommenderar jag alltid att du når ut till en WordPress Specialist för att hjälpa dig – det är vad de är bra på!

Steg 1: Ta bort onödiga teman och plugins

Låt oss börja med grunderna. Det finns två saker du bör veta om inaktiverade teman och plugins på din WordPress-installation:

  • De tar onödigt utrymme
  • De utgör en säkerhetsrisk (din webbplats kan fortfarande attackeras via inaktiverade teman och plugins)

Det är bara två bra skäl att bli av med inaktiverade teman och plugins. Vi rekommenderar alltid våra kunder att undersöka aktiverade plugins och fråga sig själva om de verkligen behöver alla.

Det kan mycket väl vara så att funktionaliteten som finns i två plugins faktiskt är täckt av ett (till exempel, WordPress SEO by Yoast innehåller XML-sitemapfunktionalitet, vilket innebär att behovet av ett separat XML-sitemap-plugin inte behövs – det här är bara ett av många exempel), eller kanske har du en uppblåst plugin vars resursintensivitet inte är värt den extra funktionaliteten.

Utöver att ta hand om de två problemen ovan, bör borttagning av plugins också leda till en ökning av webbplatsens hastighet, vilket aldrig är en dålig sak!

Nästa vecka kommer vi i del 2 dela med oss om hur du med rätt mediainställningar kan ta din hemsida från tung koloss till slank och snabb parkour-akrobat.

Daniel Fransén