Instagram hade över 700 miljoner användare registrerade i April 2017. Plattformen har länge varit otroligt viktig för både små och stora företag för marknadsföringEmployee branding och försäljning för en uppsjö av olika branscher. De individer som använder Instagram som en en del av sin kärnverksamhet brukar kallas influencers och lever helt enkelt på att marknadsföra företagsprodukter och tjänster mot sina stora följarskaror.

 Selena Gomez, som är en av de absolut största Instagram-profilerna i världen har över 127 miljoner följare.

Nyligen började diskussioner rörande fenomenet ”Instageddon” samt ”Shadow Ban” förekomma i diverse media och diskussionsforum på internet.

Shadow Ban kan enklast förklaras som att Hashtags du använder för ditt Instagram-konto hamnar i en skugga för de som inte följer dig.

Alltså: om du tillexempel driver en en liten fruktaffär och brukar tagga dina bilder med till exempel: #frukt #freshfruit #apples4life kommer dessa taggar endast synas för dina befintliga följare. Om en individ som ej följer dig är suden på lite gröna äpplen kommer dina bilder inte synas även om individen söker på till exempel #apples4life, förödande.

Du står alltså i en konstant solförmörkelse och kan inte nå ut organiskt med hjälp av smarta hashtags som tidigare var möjligt.

Ta reda på om du är drabbad!

Det enklaste sättet att snabbt ta reda på om du är drabbad är följande:

  • Be en vän som följer i dagläget att temporärt avfölja dig.
  • Posta en bild med en relativt nischad hashtag.
  • Be vännen söka på hashtaggen – dyker din bild inte upp som nyligen postad – står du tyvärr i skuggan.

Vad beror det på?

Orsaken kan ha att göra med den stora hackerattack som Instagram utsattes för i Augusti i år. Ca 6 miljoner konton blev hackade. Andra orsaker som kan förorsakat att ditt konto är skuggbannat tros vara:

  • Att du använder automatiserade uppläggsfunktioner som tex program som gör att du kan schemalägga inlägg.
  • Du använder samma hashtags för alla bilder du postar.
  • Du gillar periodvis alla bilder du ser i ditt flöde.
  • Du följer periodvis väldigt mycket nya konton.

Så hur löser jag det?

Sammanfattningsvis kan man säga: bete dig inte så att Instagram tror du är en robot, spamma inte, använd inte automatiserade tjänster, det kan vara en anledning till ditt du blir skuggbannad samt missar mängder av nya presumtiva följare.