Bildformatet WebP har funnits sedan 2010, men det är först på senare år som formatet börjat användas på riktigt. WebP används främst på hemsidor med syftat att hålla filstorleken nere, och bibehålla en bra kvalitet. Teknologin bakom formatet står On2 Technologies för, men Google står för utvecklingen.

Vad är WebP?

WebP är ett alternativ till bildformaten PNG, JPG, och GIF. Det använder en kombination av destruktiv och icke-destruktiv bildkomprimering, med syftet att hålla ner filstorleken. Kombinationen innebär även att WebP-filer tillåter högkvalitativa bilder med transparenta bakgrunder till en liten filstorlek i jämförelse med PNG-filer.

På många sätt kan WebP sägas vara en kombination av de tre stora formaten. Den hämtar den låga filstorleken från JPG, animationen från GIF, och transparensen från PNG.

När ska jag använda WebP?

WebP används på hemsidor som 1. behöver hastighetsoptimeras eller 2. är fyllda med bilder. Ett exempel på en hemsida som använder WebP till sina bilder är YouTube. Alla miniatyrer visas som WebP när det är möjligt.

Om du har många sidor med stora bilder kan det vara bra att ersätta dina JPG och PNG. Den mindre och mer moderna WebP föredras även av Google, och kan hjälpa dig dina sidor nå ett par steg upp i SEO-ranken.

Desto fler bilder du visar på en sida, desto viktigare är det att dessa optimeras. En e-handel med många produkter är, till exempel, en utmärkt plats att använda WebP på.

Obs! Kompatabilitetsproblem?!

WebP-formatet stöds inte i alla webbläsare. I skrivande stund går det att se WebP-bilder i Safari, Chrome och på Android-telefoner. Det gör att vi inte kan förkasta de tidigare bildformaten.

Vad händer när du ser en WebP bild i Firefox? En fallback-bild används som visas i ett av de äldre bildformaten. Kompatabilitetsproblemet är därför inte allt för allvarligt.

WebP är ett format som används för att göra hemsidan bättre i de enheter och program som stöder formatet. Det används för att göra hemsidan snabbare, och få hemsidan att ranka bättre på Google.

Du kan läsa mer om WebP på Googles hemsida

Läs mer om formaten JPG, PNG, GIF och SVG

Behöver du hjälp med att hastighetsoptimera din sida, eller att automatiskt byta alla bildformat? Kontakta oss på team@redcapes.se för att ta reda på mer om hur vi kan hjälpa er.

Jesper Lindahl

Jesper är marknadsstrateg och expert på Google Analytics samt Google Ads. Han jobbar även med att ta fram grymt content åt Red Capes!