För nästan två månader sedan bloggade vi om det nya standardtemat som skulle släppas tillsammans med WordPress 5.0. Den 6:e december valde WordPress att äntligen officiellt släppa den nya versionen, fylld med intressanta och spännande förändringar.

Gutenberg

Den största förändringen är Gutenberg. Gutenberg är namnet på det nya ”block”-baserade redigeringsverktyget som kännetecknar WP 5.0. De block som Gutenberg består utav är till exempel bilder, citat eller nya stycken. Blocken är helt enkelt det innehåll som en artikel består utav, gjort med syftet att underlätta designen av artikelsidan. Det blir enklare att se hur artikeln ser ut innan den publiceras, men kan i vissa fall göra att det tar längre tid att publicera en ny artikel – särskilt när man inte är van.

Om du är nyfiken på att prova Gutenberg, gå till wordpress.org/gutenberg. Du kan till exempel skriva en text och prova att snabbt och enkelt flytta olika block – utan att behöva klippa och klistra. Där kan du även läsa mer om vad som kan klassas som olika block.

Classic Editor – behåll gamla WordPress

Om du är nöjd och van med WP:s artikelredigerare som den är, var inte orolig om du uppdaterar. WordPress har också släppt ”Classic Editor”-tillägget som återställer redigeraren. Tillägget kommer stödjas fram till 2022 och tillåter användare att själv välja om de vill använda Gutenberg eller den klassiska versionen.

Under de kommande månaderna så kan det finnas kompatibilitetsproblem mellan de tillägg som finns på din sida och WP 5.0, och därför kan det vara bra att avvakta och säkerställa att allting fungerar som det ska innan du uppdaterar. På så sätt undviker du också de barnsjukdomar som ofta följer med stora uppdateringar.

Den 13 december släppte WP än ny säkerhetsuppdatering för alla versioner mellan WP 3.7 till 5.0. Med denna uppdatering blir din hemsida ännu säkrare och tillförlitligare. De rekommenderar starkt att uppdatera direkt. Om du inte är redo för WP 5.0 bör du se till att du uppdaterar till den version som stämmer överens med WP-versionen som körs på din hemsida.

Vi på Red Capes IT ser fram emot den ökade friheten som Gutenberg ger både oss och våra kunder. Den otroliga mängden bra tillägg har länge varit kärnan i WordPress, och vi ser fram emot WP:s fortsatta strävan att ge sina kunder mer autonomitet.

Om du vill ha hjälp med att uppdatera din sida, eller helt enkelt vill ha en helt ny, hör av dig till oss så sätter vi bollen i rullning.

Jesper Lindahl

Jesper är marknadsstrateg och expert på Google Analytics samt Google Ads. Han jobbar även med att ta fram grymt content åt Red Capes!