Att välja ett domännamn är som att välja ett företagsnamn – det kräver en hel del tanke och hänsyn. Ditt domännamn är din identitet på webben; du vill se till att du väljer ett domännamn som inte bara passar ditt företag, men också är lätt att hitta och marknadsföra.

10 tips för att välja det perfekta domännamnet

  1. Gör det enkelt att skriva.
  2. Håll det kort.
  3. Använd nyckelord.
  4. Rikta ditt område
  5. Undvik nummer och bindestreck.
  6. Var minnesvärd.
  7. Forskning det.
  8. Använd en lämplig domännamnstillägg.
  9. Skydda och bygga ditt varumärke.
  10. Agera snabbt

1. Gör det enkelt att skriva

Välja domännamn som är lätt att skriva är avgörande för  framgång. Om du använder slang (du istället för dig) eller ord med flera stavningar (express vs xpress) kan det vara svårare för kunder att hitta din webbplats.

2. Håll det kort

Om ditt domännamn är långt och komplext riskerar du att kunder  stavar fel. Kort och enkelt är vägen till framgång.

3. Använd nyckelord

Försök använda nyckelord som beskriver ditt företag och de tjänster du erbjuder. Om du till exempel är ett glasutbytesföretag kan du registrera repareraglas.se eller bytaglas.se

Det hjälper dig att förbättra din rankning på sökmotorer (vilket ökar trafiken) och ger  större tydlighet åt dina kunder.

4. Rikta ditt område

Välja domännamnsmålområde Om ditt företag är lokalt, överväga att inkludera din stad eller stat i ditt domännamn för att göra det enkelt för lokala kunder att hitta och komma ihåg. Exempel: GnosjöGlassReparation.com.

5. Undvik nummer och bindestreck

Nummer och bindestreck är ofta missförstådda – folk som besöker din webbplatsadress vet inte om du använder ett tal (5) eller det stavas ut (fem) eller de förlägger eller glömmer bindestrecket. Om du behöver dessa i din domän, registrera du de olika variationerna för att vara säkra.

6. Var minnesvärd

Det finns miljontals registrerade domännamn, så att ha en domän som är minnesvärd är nödvändig. När du har kommit upp med ett namn, dela det med nära vänner för att se till att det låter tilltalande och vettigt för andra.

Snabb lösning: Har du en bra idé för en domän? Sök efter ditt domännamn idag och bifoga det till en webbplats eller en av dina sociala medier, så att du kan bygga ditt varumärke online.

7. Djupdyk

Se till att namnet du har valt inte är varumärkesberättat, upphovsrättsskyddat eller används av ett annat företag. Det kan leda till en laglig röra som kan kosta dig en förmögenhet, såväl som din domän!

8. Använd en lämplig domännamnstillägg

Extensions är suffixer, till exempel. Com eller .net, i slutet av webbadresser. Dessa kan ha särskilda användningsområden, så se till att välja en som fungerar för ditt företag. .Com-domänförlängningen är långt ifrån den mest populära, men det kan vara svårt att få ett kort och minnesvärt .com-domännamn eftersom det har funnits så länge.

En uppsjö av nya generiska toppdomäner – som .app, .fotografi, .nyc och .guru – erbjuder en bra möjlighet att registrera korta och mycket relevanta namn. Och här är några andra topptillägg och hur de används ofta:

.se svensk toppdomän

.co: en förkortning för företag, handel och samhälle.

.info: Informationssidor.

.net: Tekniska, Internetinfrastruktur webbplatser.

.org: icke-kommersiella organisationer och ideella organisationer.

.biz: affärs- eller kommersiell användning, som e-handelswebbplatser.

.me: bloggar, CV eller personliga sidor.

Pro tips: Du behöver inte bygga en webbplats för varje domän. Bara vidarebefordra eventuella ytterligare domäner till din primära webbplats.

Relaterat: Domain extensions guide – Vad du behöver veta innan du väljer ett domännamn

9. Skydda och bygga ditt varumärke

För att skydda ditt varumärke, överväga att köpa olika domännamnstillägg, såväl som felstavade versioner av ditt domännamn. Detta hindrar konkurrenter från att registrera andra versioner och säkerställer att dina kunder riktas till din webbplats, även om de misstänker det.

Relaterat: Använda flera anpassade domäner för att styra din onlineidentitet

10. Agera snabbt

Domännamn säljer snabbt. Lyckligtvis är många domännamn också billiga, så registrera dina favoritdomännamn så snart som möjligt. Om du har problem med att hitta ett tillgängligt namn, kommer domänregistratorer som GoDaddy att föreslå alternativa namn under din domänsökning för att hjälpa dig att hitta det perfekta domännamnet.

Daniel Fransén